Mare Temporis

Élő történelem

Az élő történelem – vagy találkozhatunk az élő múzeum kifejezéssel is – olyan előadói műfaj, ami maximális történelmi hitelességre törekedve idézi fel a múltat.

Az előadók valódi (valaha élt vagy tipizált) történelmi karaktereket jelenítenek meg valós történelmi helyszíneken vagy egy múzeum tereiben. Ezek a történelmi karakterek egy-egy történelmi témát, korszakot vagy eseményt elevenítenek fel. Az élmény teljessé tételéhez rövid, dramatizált jeleneteket vagy improvizációt használnak.

Mivel az előadók és a nézők egészen közel vannak egymáshoz és gyakran maguk a nézők is a játék aktív résztvevőivé válnak, ezért egy-egy ilyen program erősen hat az érzelmekre. A karakterek sokszor próbálják a nézőket konkrét állásfoglalásra bírni – maguk mellé állítani vagy épp ellenszenvet provokálni –, hogy ezzel is további gondolkodásra és beszélgetésre ösztönözzenek.

Az élő múzeum karakterei kiléphetnek a 21. század világába is, ilyenkor az egykor élt emberek tárgyait, viselkedését, mindennapi életének apróságait gyakran kipróbálható eszközökkel, interaktív játékokkal illusztrálják.

Élő történelem programjaink kialakítása során több budapesti múzeummal dolgozunk együtt rendszeresen. Együttműködési megállapodásunknak köszönhetően a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) állandó és ideiglenes kiállításainak rendszeresen szolgáltatunk kísérőprogramokat. Az Iparművészeti Múzeumhoz tartozó Ráth György-villában különleges tárlatvezetésekkel, nyomozós játékokkal illusztráljuk a századforduló nagypolgári életét.