Mare Temporis

19. század

Napóleon kora

Ezt a korszakot az ipari forradalom és az Európát évtizedekig lázban tartó francia forradalom és a napóleoni háborúk jellemezték. Ekkor indultak meg az első régészeti feltárások, felfedezik az ókori egyiptomi,  görög és római kultúrát, amely hatással lesz például a divatra is. Ez a Brit Birodalom születésének ideje is, amely a Távol-Keletet hozta még közelebb az Óvilághoz. 

A Jane Austen könyveiből jól ismert korszak maga a romantika. Elegáns hölgyek lágy és szellős viseletekben táncolnak fess urakkal egyszerre vidám és méltóságteljes táncokat. Műsoraink ezeket a báli hangulatokat idézik, de a táncok között megjelennek a kor konfliktusai is. 


Reformkor

Az 1830-as, ‘40-es éveket belengte a változtatás iránti vágy. Kitágult a világ, Magyarországon is kezdtek terjedni a nyugati vívmányok (híd, vasút), a politikai élet is nyüzsgőbbé vált. Felgyorsult a hírközlés, így a magyar nők már választhattak, hogy bécsi vagy francia módi szerint öltözködnek. A forradalom és szabadságharc aztán feje tetejére állította a világot…

Divat, illem – és a politika

A sárga-feketétől a piros-fehér-zöldig 

Francia vagy bécsi divat? No és a magyar? Aki divatot választott, elmesélte magáról politikai hovatartozását, anyagi helyzetét. Élő múzeum programunk keretében megmutatjuk, mit illett viselni egy séta vagy épp egy védegyleti bál alkalmával vagy épp hogyan udvarolhatott egy szende ifjú álmai hölgyének. 

Bécs vagy Pest? Önállóság vagy alárendelődés? Kossuth vagy Széchenyi? A reformkori politikusoknak sok tényezővel kellett számolniuk munkájuk során, amelyekből néhány dilemmát a látogatókkal is megosztanak, majd felteszik a kérdést: te kit választanál? 

Gasztronómia és fogadók

A paprikás csirkétől az ördög bibliájáig 

A ma ismert magyaros konyha alapjait a reformkor fogadóiban és úri szalonjaiban kell keresnünk. Mit evett egy főnemes? Mivel oltotta szomját egy pesti polgár? Milyen fagylalttal (hideg nyalattal) hűsítették magukat a márciusi ifjak? A korabeli ételek és italok receptjeit a társasági élet szokásai egészítik ki: a kávéházakban űzött szerencsejátékok, amiket akár egy párbaj is követhetett! 

A szabadságharc fegyverei

A szuronytól a puskagolyóig

A forradalomban a reguláris hadsereg mellett önkéntes haderő is harcolt a nemzetőrök személyében. A nemzetőrök fegyvereit, vezényszavait, a menetfelszerelésük apró elemeit mutatjuk meg az érdeklődőknek, akik egy délután erejéig maguk is a szabadságharc katonái lehetnek.


1860-70-es évek

A korszakban a világkereskedelem egyre sokrétűbbé vált, Amerika és Afrika is egyre közelebb került Európához a gyarmatosítás révén. Ez volt a Brit Birodalom (és egyben a viktoriánus éra) fénykora, Amerikában a Vadnyugat meghódításának ideje, és ekkor született meg az egységes Német Császárság és az Olasz Királyság. A második ipari forradalom kibontakozásával és a magyar-osztrák viszony rendeződésével Magyarország ipari és mezőgazdasági fejlődése is új pályára állt.

A divat változásai 

A kiegyezés utáni Magyarország divatja maximálisan lépést tartott a korszak nyugat-európai vagy akár észak-amerikai vonulatával. A férfiak ruházata nem sokat változott az évtizedek alatt, de a nők ruhatára akár évente cserélődhetett. Élő múzeum programunk megmutatja, mit viselt egy hölgy az utcán vagy egy bálban, milyen sorrendben kellett felvenni az egyes ruhadarabokat, hogyan lehetett egyáltalán leülni a hatalmas szoknyákban.