Életre keltett történelem

Hétköznapi élet és nem hétköznapi történetek Mátyás király korától a századfordulóig

Tevékenységeink és csoportjaink

Tudjuk, hogy a történelmi múlt eseményeit és a régi korok embereit nem lehet elszigetelten, leszűkített nézőpontokból vizsgálni, ezért igyekszünk minél több oldalról megközelíteni az általunk kedvelt korszakokat. Ezért igyekszünk tudásunkat és képességeinket minél több irányba fejleszteni.

Vívók és lövészek

Vívócsoportunk többek között Antonio Manciolino, Giovanni dell’ Agocchie és Achille Marozzo 16. századi bolognai vívórendszere és képi források alapján elsősorban nyugati típusú kardvívást művel, amihez a kardon kívül tőrt, bucklert, köpenyt is használunk, nem megfeledkezve a szablyáról sem.

Lövészeink elsősorban a 17. század jellemző lőfegyvereivel – muskétákkal, karabéllyal, pisztolyokkal – foglalkoznak. Emellett lándzsavívással, illetve az alabárdok forgatásával is készülünk a nyári csatákra, illetve bemutatókra.

Történelmi táncosok

Táncosaink elsősorban reneszánsz és kora barokk táncok gyakorlásával, színpompás táncprodukciókba rendezésével foglalkoznak, eredeti táncleírásokat követve, vagy táncházak keretében próbálják megismertetni az érdeklődőket a régi korok hangulatával.

Színjátszók

Színjátszóink középkori és reneszánsz színdarabok, illetve ezekben a korszakokban játszódó kortárs darabok színpadra állításával igyekeznek hitelt érdemlően feleleveníteni a múltat a jelen közönsége előtt, szórakoztatni, és egyben tanítani is.

Tűzzsonglőrök

Mutatványosaink az előadások szünetében, vagy önálló produkcióként szórakoztatják a nézőket, a régi korok és a jelenkor legkülönfélébb – szalagos és tüzes – eszközeivel elevenítve fel a mutatványosok évszázados hagyományait.

Angyaltáncosok

Angyaltáncosaink színesen kavargó szárnyakkal táncolva történeteket adnak elő, hangulatokat jelenítenek meg; látványos produkcióik a régi korok misztériumjátékait idézik. A műfaj, bár Európa számos országában már nagy hagyományokkal rendelkezik, Magyarországon még egyedülállónak számít.