Mare Temporis

Történelmi táncok

Táncbemutatók

Nemesek udvarában (15-17. századi táncok)

A bemutatásra kerülő táncok felvonultatják a reneszánsz tánckultúra gazdag világát és sokszínűségét. Ezek a táncok Európa más-más vidékein születtek, s így megmutatkozik bennük az olasz temperamentum és életöröm, a francia kellem és elegancia, no meg az angol játékosság. Az előadásban szereplő táncok nemcsak térben, de időben is nagy távolságokat ölelnek fel, mert az egyes táncok kialakulása között olykor 50-100 év is eltelt.

Táncokból szőtt történelem

E műsorunk 1450-től 1650-ig nyújt áttekintést a tánctörténet fejlődéséről. A különböző korok táncait egymásra építve, a kornak megfelelő viseletben mutatjuk be. A színes kavalkádban megjelennek a burgundi udvar kifinomult nemesei, a korai és késői reneszánsz kor életvidám képviselői, valamint a barokk udvar hölgyei és urai.

A narrátorok magyarázattal is szolgálnak a nézőknek – kiemelik az egyes táncok kortörténeti sajátosságait és bemutatják a táncosok által viselt öltözetek jellegzetességeit.

Táncok Mátyás király udvarából (15. század)

Műsorunk bemutatja a korai reneszánsz Itália tánckultúráját, mely valószínűleg Beatrix olasz kíséretével Budára is megérkezett, s mely így Mátyás udvarában is meghatározó lehetett.

A táncok a kor nagy mestereinek – Domenico da Piacenza, Giovanni Ambrosio és Antonio Cornazano – tánckönyveiből származnak.

The Playford Ball (17. század)

John Playford 1651-ben megjelent “The English Dancing Master” című tánckönyve mérföldkő a korai barokk táncéletben: az elkövetkező fél évszázad során számos kiadást megért mű az angol kontratáncok zenéjét és leírásait tartalmazza. A műsor ezekből a vidám táncokból kínál egy csokorra valót.


Táncjátékok

Ezerarcú szerelem

A főúri társaságok által kedvelt pásztorjátékok és a barokk kori balettelőadások hagyományait követve táncosaink és angyaltáncosaink közös produkciója az örökké változó természet négy arcát eleveníti fel. Szimbolikus alakokat megtestesítve a négy évszak – a játékos Tavasz, a perzselő Nyár, a borongós Ősz és a csendes Tél – jelenik meg a nézők előtt.

S ahogy az évszakok változnak, úgy ölt újabb és újabb alakot a szerelem a nemes úrfiak és hölgyek között, akik sorra átélik a bimbózó érzések, a lángoló szenvedély vagy épp a heves vita tüzét.

Pajkos vásári mulatság

Melyikünk ne álmodozott volna már arról, hogy milyen jó volna, ha egy varázslattal, mintha egy kaput nyitna ki, visszarepülne a múltba, és egy vidám, reneszánsz vásári forgatag kellős közepébe toppanna?

Műsorunk azoknak a nézőknek készült, akik ennek a varázslatnak lennének részesei. 


Táncház

Legyen az szabadban vagy zárt térben megrendezett program, a táncház felpezsdíti a hangulatot és aktív kikapcsolódási lehetőséget nyújt a közönség minden korosztályának.

A branle-ok olyan reneszánsz körtáncok, amelyek lendületes, sodró hangulatukkal könnyen megragadják a közönséget. Egyszerű lépésekből állnak, táncházakban könnyen megtanulhatóak, de csak nézni is szemet gyönyörködtetőek.