Mare Temporis

A harmincéves háború kora

A hadmérnöktől a markotányosig

Életmóddal foglalkozó programunk a fegyveres táborok – katonák és a velük együtt utazó, őket kiszolgáló emberek – életét, felszerelését mutatja be. Helyszíntől és rendezvénytől függően a tábori élet felelevenítését fegyverbemutatóval, viselettörténeti bemutatóval egészítjük ki, netán vidám jelenetekkel fűszerezzük, melyekbe gyakran a közönséget is bevonjuk.

Hadmérnökünk kíséretével az erőd felmérésére érkezik. Bemutatásra kerülnek a hadmérnök rajzai, műszerei (kvadráns, teodolit) és a hozzájuk tartozó szaktudás (felmérés és nézeti-, valamint alaprajzkészítés).
Amíg a mérnök és segéde dolgozik, a kíséretében lévő zsoldosok is elfoglalják magukat: készülnek a megvívandó csatára (gyakorlatozás pikákkal és alabárdokkal, vívás, a muskéták tisztítása) – vagy csak jól érzik magukat: csapják a szelet a cserfes markotányosnőknek, lustálkodnak az árnyékban vagy kocka- és kártyajátékkal, zenével múlatják az időt. Az asszonyok az ételt készítik vagy egyéb kézműves tevékenységet végeznek (varrás, hímzés).

A seborvos mesél a szerszámairól, a markotányosnő megmutatja, mi fő a kondérban, a hadmérnök elmagyarázza a fegyverek és a különböző műszerek működését. Közben szót ejtünk a tábor életéről és lakóiról éppúgy, mint az általunk viselt ruhákról, fegyvereinkről és az eszközökről, amikkel dolgozunk.

Slag om Grolle, 2015 (fotó: Damian Sczepanski)

Bethlen Liga

17. századi zsoldos csapatunk tagja a Bethlen Liga nevű 16-17. századi, történelmi újrajátszó és életmód-rekonstrukciós szövetségnek. A liga 2015-ben jött létre a Bethlen Gábor Hagyományőrség, a Mare Temporis Alapítvány és a Héttorony Hangászok együttműködésével, közel 40 fős tagsággal.

17. századi zsoldos csapatunk tagja a Bethlen Liga nevű 16-17. századi, történelmi újrajátszó és életmód-rekonstrukciós szövetségnek. A liga 2015-ben jött létre a Bethlen Gábor Hagyományőrség, a Mare Temporis Alapítvány és a Héttorony Hangászok együttműködésével, közel 40 fős tagsággal. Egyszerre illusztráljuk a korszak magyar és császári hadviselését, életmódbeli jellegzetességeit és kulturális sokszínűségét.